Zuidlaardermeer

Ben je een natuurliefhebber, aanbid je de zon of hou je van watersport? Op en rond het water van het Zuidlaardermeer geniet je volop. Het meer is een goede uitvalsbasis voor een vakantie of een watersportvakantie. Erg leuk om te doen: varen over de Groninger kanalen of met je boot een dagje naar Groningen.

Voor de natuurliefhebber
Haal je hart op. Het Zuidlaardermeer is 671 hectare groot en heeft 121 hectare oever en rietland. Nationaal en internationaal staat het meer bekend als een belangrijk vogelgebied. Je ontdekt het unieke karkater van het gebied tijdens een fiets-, wandel-, of vaartocht. Op en rond het meer zie je veel verschillende landschappen en dus uitzichten. Het meer ligt op de grens van Groningen en Drenthe. Verwacht de weidse landschappen en polders van Groningen en de bossen, heide en vennen van Drenthe. Overweldigende weidevogelgebieden vind je in de Oever-, Oost- en Onnerpolder en bij het vloedmoeras in de buurt van Leinwijk.

Voor de festival- en muziekliefhebber
Het zomerseizoen luid je feestelijk in aan het Zuidlaardermeer met Swingin Zuidlaardermeer. Dat is eind juni en je geniet dan van live muziek in de paviljoens. Speciale rondvaartboten zorgen dat je overal komt.

Voor de zonaanbieder
Aan de noordkant van het Zuidlaardermeer is een prachtig zandstrand met speelweiden en een zwembaai. Je kunt er de hele dag lekker luieren op het strand of op de boot. Natuurlijk kun je kiezen uit leuke terrasjes en kun je lekker eten. Ultieme ontspanning!

Voor de watersporter
Zwemmen, vissen, varen, zeilen, kanoën, roeien en windsurfen. Het Zuidlaardermeer is ideaal. Het gebied wordt optimaal onderhouden. Met een diepgang van 1.50 meter en ruim 2 meter in de vaargeul, is het een van de best bevaarbare meren in Noord Nederland. Heb je geen eigen boot en wil je toch graag het water op? Op meerdere plaatsen kan je een kano, surfplank, roei-, zeil-, of motorboot huren.

Voor wie zich liever laat varen
Laat je je liever varen? Maak dan een rondvaarttocht. Je ziet zo de mooiste plekjes.

Voor de wandelaar en fietser
Rond het meer kun je verschillende fiets- en wandelroutes volgen, maar het ‘rondje Zuidlaardermeer‘ moet je gefietst hebben. Je kunt met het zelfbedieningsfietspontje van het Groninger Landschap het Drentse Diep oversteken. Ook kun je dan een bezoek brengen aan molenmuseum ‘de Wachter’, het Sprookjeshof of rondkijken in een van de omliggende esdorpen of veenkoloniale dorpen.

Voor iedereen
Maar natuurlijk is Het Zuidlaardermeer er echt voor iedereen! Met ijs is schaatsen er bijvoorbeeld ook heel fijn en wat denk je van het spelletje Letterboxen? Dit kan je het hele jaar doen. In het gebied zijn meer dan honderd boxen met unieke stempels verstopt. Probeer zoveel mogelijk boxen te vinden en stemples te verzamelen. Je doet het op jouw manier en in jouw tempo: wandelend, fietsend of varend. Voor meer info kijk je op Letterboxen.nl.

Bekijk agenda

Tussen Assen en Groningen, beide tien minuten rijden met de auto of bus, ligt Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje...

Ontdek Zuidlaren

In Zuidlaren is een Tourist Info Folderpunt, gevestigd in het Brinkhotel. Hier vind je informatie over de omgeving, accommodatie...

Tourist Info

Winkelen in Zuidlaren is verrassend en gezellig. Lifestyle, woonaccessoires, meubels, boeken, bloemen, speciale cadeaus, enz..

Winkelen

Bijdragen aan de duurzaamheid, leefbaarheid en het ondernemend vermogen van Zuidlaren. Op een eigenwijze manier.

Vriend van Zuidlaren