Nationaal Park de Drentsche Aa

Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Overal zijn beken rechtgetrokken, de Drentsche Aa kon en kan rustig haar gang blijven gaan.

Saksische boerderijen, akkers op de bolle essen
Met de beek is ook het oude, typisch Drentse esdorpenlandschap bewaard gebleven: de Saksische boerderijen rond de brink, de akkers op de bolle essen, de hoger gelegen velden en de hooilanden en weilanden in het lager gelegen beekdal. Het resultaat is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Sinds december 2002 is het gebied één van de twintig Nationale Parken en sinds 2007 ook één van de twintig Nationale Landschappen van Nederland.

Oorspronkelijker vind je niet
‘Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft…’ Oorspronkelijker vind je de natuur eigenlijk niet.

Op Stap
Het Nationaal Park de Drentse Aa is ruim tienduizend hectare, waarvan ongeveer een derde natuurgebied is. Er is geen centraal bezoekerscentrum. In plaats daarvan zijn er gecertificeerde Drentsche Aa-gastheren en –gastvrouwen. Een handige manier om het Nationaal Park de Drentse Aa te verkennen is de ‘Op Stap’ krant. Je download hem hier. Hier een handige kaart.

TIP
Bij het TIP ontdek je mooie fiets- en wandelroutes.

 

Bekijk agenda

Tussen Assen en Groningen, beide tien minuten rijden met de auto of bus, ligt Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje...

Ontdek Zuidlaren

In Zuidlaren is een Tourist Info Folderpunt, gevestigd in het Brinkhotel. Hier vind je informatie over de omgeving, accommodatie...

Tourist Info

Winkelen in Zuidlaren is verrassend en gezellig. Lifestyle, woonaccessoires, meubels, boeken, bloemen, speciale cadeaus, enz..

Winkelen

Bijdragen aan de duurzaamheid, leefbaarheid en het ondernemend vermogen van Zuidlaren. Op een eigenwijze manier.

Vriend van Zuidlaren