Monumentenroute

Er zijn 28 Rijksmonumenten in Zuidlaren. Loop of fiets de monumentenroute, ontwikkeld door de historische vereniging van Zuidlaren, en ontdek een rijke geschiedenis.

De route vind je bij het Tourist Info Punt in de Coffea Bar. Hier vast een paar highlights.

Havezate Laarwoud
Havezate Laarwoud is erg de moeite waard. Het is een speciale trouwlocatie. Laaf je aan tuin, park, plantsoen en het bijzondere koetshuis.

Dennenoord-terrein
Het Dennenoord-terrein waar GGZ-instelling Lentis een groot aantal gebouwen heeft, wordt eind 19e eeuw aangelegd als een ‘gesticht van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland.’ Het terrein is een beschermd dorpsgezicht en heeft drie Rijksmonumenten: het hoofdgebouw, de watertoren en het Noordersanatorium met het bijbehorende huis.

Romaanse kerken
Eelde, Vries en Zuidlaren hebben alle drie een oude Romaanse kerk met toren. De kerk van Vries is waarschijnlijk, samen met die van Anloo, de oudste van Drenthe en stamt voor een deel uit de 11de eeuw. De Hervormde Kerk in Zuidlaren aan de Kerkbrink heeft een Romaanse toren uit ongeveer 1300.

Landgoederengordel
In de landgoedgordel van Eelde en Paterswolde, net als het Dennenoord-terrein een beschermd dorpsgezicht, voel je nog de rijkdom van de Groninger elite in de 18de en 19de eeuw. Je komt langs en door bossen en parken en vind in het noordelijke deel Huize De Duinen, Lemferdinge, Vennebroek en Huize Welgelegen, ook wel Villa Friescheveen. Vosbergen, Oosterbroek en Hooghullen liggen zuidelijker. Door en langs deze landgoederen loopt een bewegwijzerde wandelroute die je haalt bij het Tourist Info Punt van Zuidlaren of bij een van de anders TIP’s in de buurt.

Beschermde dorpsgezichten
Naast de landgoederengordel en het terrein van Dennenoord, zijn ook de dorpskernen van Zuidlaren en Vries beschermd dorpsgezichten.

Open Monumentendag 2015
De Open Monumentendag 2015 is in het weekend van 12 en 13 september.

Bekijk agenda

Tussen Assen en Groningen, beide tien minuten rijden met de auto of bus, ligt Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje...

Ontdek Zuidlaren

In Zuidlaren is een Tourist Info Folderpunt, gevestigd in het Brinkhotel. Hier vind je informatie over de omgeving, accommodatie...

Tourist Info

Winkelen in Zuidlaren is verrassend en gezellig. Lifestyle, woonaccessoires, meubels, boeken, bloemen, speciale cadeaus, enz..

Winkelen

Bijdragen aan de duurzaamheid, leefbaarheid en het ondernemend vermogen van Zuidlaren. Op een eigenwijze manier.

Vriend van Zuidlaren