Natuur

Zuidlaren is een natuureldorado. De oevers van het Zuidlaardermeer en het gebied rond de Drentse Aa zijn je bezoek zeker waard.

Zuidoevers van het Zuidlaardermeer
Het Drentse Landschap beheert het natuurgebied van de Zuidoevers Zuidlaardermeer. Ruim zeven jaar geleden is het gebied ingericht. Op twee plaatsen, ten noorden en ten zuiden van de verbindingsweg De Kruijerij zijn de vroegere dijken doorgestoken en zijn open waterverbindingen met het Zuidlaardermeer gemaakt. De strakke dijk langs het Zuidlaardermeer heeft zo plaatsgemaakt voor een gevarieerd overgangslandschap van rietvelden en moerasbossen

Drentse Aa
Op de weg van Zuidlaren naar Tynaarlo kom je de Drentsche Aa tegen. Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven landschap creëerden boeren duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur. Leuke tip is het Rondje Drentsche Aa. Deze fietstocht is verkrijgbaar bij Tourist Info Zuidlaren.

Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa
Het Drentsche Aa gebied stond regelmatig op de lijst als potentieel Nationaal Park. Het gebied heeft alleen 16 dorpen en gehuchten en bestaat voor meer dan de helft uit landbouwgrond. Hierdoor was zo’n Nationaal Park in traditionele zin (voornamelijk natuurgebied) geen optie. Zo ontstond het plan voor een bijzonder Nationaal Park: het ‘Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa’ dat de eigen sfeer en identiteit zou kunnen behouden. De grenzen van het gebied worden gevormd door de driehoek Assen-Gieten-Glimmen. Het gaat in totaal om ruim tienduizend hectare waarvan ongeveer een derde natuurgebied is.

Nationaal Landschap
Naast Nationaal Park is het Drentsche Aa-gebied in 2007 ook uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Het totale Drentsche Aa-gebied is hierdoor uitgebreid tot 34.000 Ha en omvat het Nationaal Park Drentsche Aa.

Bekijk agenda

Tussen Assen en Groningen, beide tien minuten rijden met de auto of bus, ligt Zuidlaren. Het dorp van Berend Botje...

Ontdek Zuidlaren

In Zuidlaren is een Tourist Info Folderpunt, gevestigd in het Brinkhotel. Hier vind je informatie over de omgeving, accommodatie...

Tourist Info

Winkelen in Zuidlaren is verrassend en gezellig. Lifestyle, woonaccessoires, meubels, boeken, bloemen, speciale cadeaus, enz..

Winkelen

Bijdragen aan de duurzaamheid, leefbaarheid en het ondernemend vermogen van Zuidlaren. Op een eigenwijze manier.

Vriend van Zuidlaren